Brasilialainen jujutsu on vahvasti mattokamppailuun ja erilaisiin painitilanteisiin painottuva kamppailulaji. Sen perusta on alkujaan itsepuolustustekniikoissa sekä vale tudossa, vapaaottelun varhaisessa esimuodossa. Nykyään BJJ on ennen kaikkea jatkuvasti kehittyvä kamppailu-urheilulaji.

Urheilumuotona BJJ muistuttaa judoa, josta se osin polveutuu, mutta ottelutilanteessa on sallittu enemmän tekniikoita, kuten erilaisia jalkalukkoja. Otteluasuna on judo-gi:n kaltainen jäykkä puku, jota hyödynnetään kamppailussa. BJJ:n sisarlaji on ilman pukua oteltava lukkopaini.

Tänä päivänä brasilialaisen jujutsun tekniikat muodostavat olennaisen osan vapaaottelun keinovalikoimasta.
BJJ sai alkunsa brasilialaisen Gracie-suvun kehittämänä 1900-luvun alkupuolella. Keskeinen idea oli luoda itsepuolustusmuoto, jolla pienempi tai heikompi ihminen voi selviytyä lähikamppailussa isokokoista vastustajan kanssa.

Kamppailumuotona se on ihmisshakkia, jossa yhdistyvät henkiset ja fyysiset ominaisuudet sekä monipuoliset tekniikat. Ottelutilanteessa tavoitteena on saada vastustaja luovuttamaan kuristusotteella tai nivellukolla. Myös pistevoitto on mahdollinen, ja kilpailuiden pistelaskentajärjestelmä palkitsee todellisessa itsepuolustustilanteessa toimivia suorituksia.

BJJ on fyysisesti haastava täyskontaktilaji. Harjoittelu ja otteleminen on raskasta, toisaalta taas alituisesti kehittävää. Edistyminen lajissa vaatii pitkäjänteisyyttä ja jatkuvaa itsensä voittamista myös henkisesti. Harjoittelussa korostuu otteluhenkinen sparraaminen.

Olennainen osa BJJ:n harjoittelua on omien rajojen kohtaaminen. Oikea asenne on ratkaisevaa ja epäonnistuminen osa oppimisprosessia. Jokainen harrastaja voi kehittää uutta lajiin sopivaa tekniikkaa, kokeneen opettajankin oltava valmis oppimaan oppilailtaan.

Brasilialaista jujutsua voi harrastaa kuka tahansa. Painotus itsepuolustuksen, kilpaurheilun ja kuntoilun välillä on harrastajan omista tavoitteista kiinni.

Muodollisia edistymisen mittareita ovat vyöarvot: valkoinen, sininen, purppura, ruskea ja musta. Moniin kamppailulajeihin verrattuna BJJ:ssä on aikaa vievää ja vaativaa edetä vyöasteikossa.

Vaikka harjoittelu on intensiivistä ja haastavaa, harjoittelukulttuuri on yleensä perinteisiä itsepuolustuslajeja rennompaa. BJJ:ssä jäykän ryppyotsaiseen budoperinteeseen sulautuvat brasilialainen iloisuus ja rentous.

Se on myös voimakkaasti yhteisöllinen laji: seurakaverit, tiimi-kulttuuri, kansainvälinen lajiyhteisö ja BJJ-turismi ovat usein harrastajille tärkeitä asioita. Finnfighters’ Gym kuuluu pohjoismaiseen Hilti BJJ –teamiin: se tarkoittaa yhteisiä leirejä, maarajat ylittävää yhteishenkeä sekä sitä, että Hilti-salien ovet ovat tiimiläiselle avoinna kaikkialla.

FFG:n ottelijoista Toni Linden voitti vuonna 2013 ruskeavöisten MM-pronssia, ja alkuvuodesta 2014 tuoreena mustavöisenä EM-pronssia. Vuonna 2019 FFG voitti parhaan seuran palkinnon neljässä vuoden suurimmassa BJJ-kilpailussa. Vastaavaan suoritukseen ei ole lähivuosina pystynyt mikään muu seura.

Vuonna 2020 salilla valmentaa aktiivisesti 10 mustaa vyötä.