Lukkopaini (submission fighting) on lajina nykyajan vapaapainia, johon on yhdistetty kaikki nivellukot ja kuristukset. Lukkopainissa eivät hartiat niin sanotusti kastu, eli matossa voi otella myös selältään – tavoitteena on hallita vastustajaa pystyssä tai matossa ilman lyöntejä erilaisten käsi- ja jalkalukkojen sekä kuristusten avulla.

Lajina lukkopaini on hyvin samankaltainen brasilialaisen jujutsun kanssa, merkittävin ero on se, ettei lukkopainissa käytetä gi-pukua. BJJ-ottelijat ovatkin yleisimpiä menestyjiä lajin ammattilaiskisoissa, toisaalta esimerkiksi vapaapainin harjoittajat pärjäävät usein myös lukkopainissa. Näiden lajien ohella lukkopainissa yhdistellään muun muassa sambon ja judon tekniikoita.

Japanilaisesta alkuperästä huolimatta nykymuotoisen lukkopainin merkittävin tekijä on lajin maailmanliitto Abu Dhabi Combat Club eli ADCC, joka on voimallisesti levittänyt lajia Yhdistyneistä Arabiemiraateista kaikkialle maailmaan. Lukkopainin yleisimpien sääntöjen määrittelyn ohella 1990-luvulla syntynyt ADCC järjestää lajin MM- ja maanosakilpailut.

Ottelutilanteessa kamppailu perustuu lähikontaktiin ja useimmiten mattopainiin. Lukkopainiottelussa pisteitä saa alasvienneistä ja mattopainissa saavutetuista positioista. ADCC-säännöin 10-minuuttisen ottelun ensimmäinen puolikas otellaan ilman pistelaskua, millä kannustetaan ottelijoita hakemaan lopetustekniikoita ilman pistemenetyksen riskiä. Ottelu päättyy joko luovutukseen tai täyden otteluajan jälkeen pistevoittoon.

Lukkopainissa yhdistyvät saumattomasti teknisyys ja fyysisyys. Erilaisten tekniikoiden opettelu ja kehittäminen ovat harrastajalle loputon tie, toisaalta lajin taitaja voi yhtä hyvin olla kevytrakenteiden lukkospesialisti kuin raa’alla fysiikalla jyräävä voimapainija. Lajin terävimmällä huipulla molempien osa-alueiden on kuitenkin oltava hyvin hallussa.

Finnfighters’ Gymin ottelijat ovat olleet tiiviisti mukana maamme ensimmäisistä lukkopainikilpailuista lähtien ja osallistuneet aktiivisesti myös kansainväliseen toimintaan. Timo-Juhani Hirvikangas ja Toni Lindén ovat voittaneet lukkopainin EM-kultaa, Marko Leistén puolestaan on ADCC:n kansainvälisen toiminnan johtaja. FFG on ADCC:n virallinen jäsenseura.

Turkulaista lukkopainiosaamista määrittävät yleensä liikkuva, aggressiivinen ja lopetushakuinen ottelutyyli. Erityisesti jalkalukot ovat FFG:n taistelijoiden perinteinen vahvuus. Kovatasoinen oma valmennus ja kansainväliset kontaktit takaavat jatkuvan monipuolisen kehityksen.